Tävlingskommittén informerar

Ni har väl bokat i datumen för årets segeltävlingar på Hjälmaren!

På tävlingarna vill vi att alla ska kunna vara med!

2022-06-04 Distanskappsegling SSH Grythem *
2022-06-11 Fiskeboda Regattan SHB Hampetorp *
2022-08-13 SSH-Regatta SSH Grythem *
2022-08-20 Vinö Sail Race SHB Hampetorp *
2022-09-10 Valen Runt SHB Hampetorp
2022-09-24 Utpirs SHB Hampetorp

* del av Hjälmarcupen

Nu när vi ser många nya ansikten på våra bryggor är det på sin plats att vi berättar vad vi i tävlingssektionerna håller på med:

Hur går tävlingarna till?

Oftast seglar man över sin båt dagen innan tävling. I Hampetorp lånar man en tom båtplats med grön skylt på bryggkanten, får koden till toa och dusch mm. och stannar fritt i tre dygn. Hör av er om ni vill ha hjälp med planering eller att bli anvisad plats.

I Grythem använder man platser med ”grön ledig-skylt”. Vi eventuella frågor kontakta hamnkaptenen Claes Eklund 070-366 22 13.

Den officiella inbjudan är viktig att ta del av eftersom den innehåller information om hur tävlingen genomförs. Inbjudan hittar man på Sailarena.com. Där kan man även hitta seglingsföreskrifter, resultat och liknande.

Tävlingsdagen startar med ”skepparmöte” på morgonen där man går igenom seglingsföreskrifterna för tävlingen, bansträckning och regler för tävlingen. Därefter genomförs seglingarna, oftast i solsken och härliga segelvindar! :-). Efter de större tävlingarna brukar klubbarna anordna lite traditionsenliga festligheter på kvällen.

Reglerna som vi använder heter kappseglingsreglerna KSR 2021-24 reglerna och finns att läsa på nätet eller att beställa hem från seglarförbundet och ha med i båten.

https://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet-kappsegling/regelkommitten/dokument/kappseglingsregler_2021_2024.pdf

För nybörjare kan det räcka med att sätta sig in i de gröna reglerna och att visa hänsyn.

https://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet-vastkustens-seglarforbund/dokument/for-klubbar/grona-seglingar/grona-seglingsforeskrifter.pdf

Det finns många bra guider på nätet och kurser att gå för att fördjupa sig i regelverket. Hör av er om ni vill ha tips!

Reglerna bygger på att vi ska visa varandra hänsyn och att vi inte ska få skador på varken båtar eller seglare.

Handikappsystemet vi använder heter SRS (Svenskt Respit System). Systemet gör att alla båtar kan tävla mot varandra på lika villkor. De allra flesta båtar finns med i seglarförbundets tabell för enskrovsbåtar. Tabellen publiceras nu i mars för 2022.  https://www.svensksegling.se/matbrevbatteknik/AlltduvillvetaomSRS/SRSTabeller

Man kan också ta ut eget mätbrev för sin båt om man gjort förändringar från ”grundbåten” eller att båten inte finns med i tabellen. Skriv ut årets mätbrev och ha med det i båten.

Om man inte har något giltigt mätbrev hör man bara av sig till tävlingsledningen får ett tillfälligt SRS-tal tilldelat. Därefter deltar man på banan som alla andra, men man deltar utom tävlan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *